insancıl basın bülteni ocak 2018
İnsancıl dergisi Ocak 2018 sayısından kesitler ise şöyle:
Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi
2 Kasım Perşembe
Bu 28 yılda, bildiğini… bilmediğini bilmeyen homo sapiensle karşılaştık… ucuz polemiklerle önümüzü kesmek istediler… Bunlara gönül açmadık… yüz vermedik…
Homo sapiens sapiens yolunda kendimizi yaratma yolundayız yıllardır. Bu yolda olmayanlarla hiçbir ilişkimiz olamaz. Olmamıştır. Olmayacaktır.
Umudun ışığıyla yürüdük hep. Tatsız günlerde bile söndürmedik umudun ışığını. Bizim umudumuzun tarihsel boyutu var. Değilse 28 yıla varamazdık… bir yerde “Yeter artık” diyebilirdik… bunu dedirtecek birçok olayla… birçok insanla karşılaştık. Umuda dayalı bir iradeyle aştık bunları…
Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 19
Farklı kaynaklardan gelen düşüncelerin ya da idelerin toplandığı bir yer olarak “düşünen şey” (res cogitans) ya da özne kimdir Descartes’ta? Varoluşunu bir bakıma salt bilen özne oluşuna bağlayan, ancak yakından bakıldığında “bilen” ve “eyleyen” özne olarak asıl yapıtaşlarını kuranların “düşünceleri” olduğunu belirten Descartes’ın başlangıç noktasına düşünen varlığını tam bir somutlukla yerleştirdiğini görüyoruz.
Cengiz Gündoğdu – Bir Liberalin Acıklı Yazısı
Benim düşünce özgürlüğü… demokrasi anlayışım ılıman… yumuşak değildir. Gelelim İnsancıl’da yazı sorununa. İnsancıl’ın ürün yayınlama konusunda ilkeleri vardır. Bu ilkelere uymayan ürün İnsancıl’da yayımlanmaz. Böyle ürünlere geçit vermem.
Mehmet Sarsmaz – Euripides’in Iphigeneia Tauris’te adlı yapıtının tragedya örneği olarak değerlendirilme ölçütlerinin değeri ya da çoktanrıcılık ve tektanrıcılık arasındaki ilişki
Euripides’in M.Ö 414-422 yıllarında oynandığı tahmin edilen “Iphigeneia Tauris’te” adlı oyunu konusunu Kıbrıslı Stasinos’un Kypria destanından almaktadır.
Mustafa Günay – Fahri Erdinç’in Şiirleri
Fahri Erdinç (1 Ocak 1917, Akhisar/Manisa – 11 Kasım 1986, Sofya) ömrünün büyük bölümünü Bulgaristan’da geçirmiş bir yazarımızdır. 2017, onun doğumunun 100. yılıdır.
Berrin Taş – Hep Yolda
24 Kasım 2017
Dün akşam Baha Çıtakoğlu’nun şiirlerini okuduk… Güzel bir akşamdı. Kadir İncesu fotoğraflardan bütünlüklü bir sunum hazırlamış. Perdeye yansıtma işini Hüseyin Şahin arkadaşımız çözdü.
Tahir Şilkan – Yeşilçam Dedikleri Türkiye
Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Vedat Türkali’nin üçüncü romanıdır. İlk basımı 1987 yılında Cem Yayınlarınca yapılmıştır. Roman, “Grevdeki bir ilaç fabrikasının kapısında, gece yarısı karanlığında yaşamını yitiren ilaç işçisi Hazan Ateş’in anısına” ithaf edilmiştir.
Hasan Çapik – Ters Rüzgarı Tarihin (Şiir)
Fehim Yurdal – İstanbul’da Bir Kış Günü (Öykü)
Yirmi dakikadır duraktaydı. Dört tane metrobüs geçmiş ama hiçbirine binememişti. Hepsi de ağzına kadar doluydu. Kimileri ite kaka biniyordu ama onun hiç isteği yoktu itiş kakış binmeye.
Rahime Henden – Avuçlarımda Yangını Kaldı (Şiir)
Zeynep Alpaslan – Deniz’in Sesi