1 Berrin Taş – Bir Kuytuda (Şiir)
2 Aylin Yıldız – 21 Mart Dünya Şiir Günü Bildirisi
Yaşamın her yanında savaşım: Hem öldürür hem de diriltir. Doğa savaşımla biçimlenir, ilerler. Sular oya oya kayaları uzanır yatağına coşkulu. Karıncalar eşe eşe toprağı kurar yuvasını sıcacık. Gönderirler ağaçlar köklerini toprağın derinlerine almak için besinlerini.
3 Evin Okçuoğlu – Ben Kimim?
29 Ekim 1923’ten tam dokuz ay önce anne rahmine düşmüş olan annemden söz edeceğim. İlkokuldaydım. Öğretmen 10 Kasım’da okunmak üzere Atatürk şiirleri getirmemizi ödev verdi. Bende eve gelince bu ödevden anneme söz ettim. Annem o gece sabaha kadar evdeki tüm Atatürk ile ilgili kitaplardan şiir aramış. Hiçbirini ona layık bulmamış. Oturmuş kendisi bir şiir yazmış.
7 Hicran Çağlar – Bir Dağ İçin Ölüm Hali (Şiir)
8 Berrin Taş – Hep Yolda
31 Ocak 2014
Fotoğrafı görünce sarsıldım. Ülkem adına, bu ülkede yaşayan aydınlık kadınlar adına kaygılandım. Küçücük kızların nasıl bir ortamda yetiştirildiklerinin somut bir kanıtıydı gördüğüm fotoğraf. Onlar adına da kaygılandım. Onların henüz doğurmadıkları kız çocukları için de kaygılandım. Daha kaç kuşağın böyle yok olup gidebileceğini canlandırınca zihnimde üstüme bir ağırlık çöktü.
12 Zeynep Alpaslan – Ocağında (Şiir)
13 Nurşen Aydoğan – Osmanlı Kadın Hareketi Üzerine
Siyaset bilimci olan Serpil Çakır, doktora tezinde Osmanlı Kadın Hareketi konusunu ele alır. Bir yandan tezini hazırlarken, öte yandan İstanbul’daki çeşitli kütüphanelerdeki 38 ayrı dergiyle 1500 sayıdan oluşan bir koleksiyonla, Osmanlı kadın dergilerinin bir araya getirilerek, “Kadın Eserleri Kütüphanesi”nin kuruluşuna da çok emek verir.
21 Ebru Gonca Barut – İnsanca (Karikatür)
22 Sinem Er – Bir Dünya Devrimi / Annenin Feryadı (Şiirler)
23 Hüray Kılıç – Akdeniz Ruhlu Kadın
“Profesör ve Hulahop”, Tiyatro Pera’nın ilk izlediğim oyunuydu. Bilim insanının öz benliğiyle sosyal kimliği arasındaki çatışkısını anlatıyordu. Hazırlanan kitapçıkta tarihsel süreçte bilim insanlarını konu almıştı. Oyunu çok beğendim. Oyun yazarının da aynı zamanda oynayan kişi olduğunu öğrenince, bir kadın olarak sevincim arttı.
25 Güldane Bulut – Kadın Sorunları Üzerine
Evet, kadın sorunu vardır kadın sorunu erkek sorunudur. “Erkek egemenliği” sorunu yaratıyor. Sistem eski çağlardan beri iki farklı cinsiyet arasında, sorunların çıkmasına engel oluyormuş gibi görünse de ancak durum tam tersini gösteriyor. Onun içindir ki sorunlar erkeklerle barış içinde tartışılarak çözülür. Erkeksiz sorun çözülmez.
27 Hülya Köksal Coşkun – Küllerinden Yeniden / Yeryüzü Aşkına / Gücünü Görsün (Şiirler)
28 Mustafa Özmen – Berrin Taş Şiirinde “Kadın”
Bu çalışma, Berrin Taş’ın yapıtlarıyla kadın mücadelesine getirdiği soluğu anlatma çabasındadır. Berrin Taş yapıtları, bu toprakların kadınını anlatır. Acısını, öfkesini, direngenliğini, umudunu, umutsuzluğunu… Bu topraklarda kadın olmanın yazgısını da anlatır, yazgısını çizen kadınları da…
40 Neriman Çelik – Görüş Gününden İzler (Şiir)
41 Gülay Yeşilipek – Her Şeye Karşın Özgür ve Mutlu Kadın: Pınar Selek
Bugünlerde medyada çokça duyduğumuz, okuduğumuz kumpaslar, üzerinde oynanmış belgeler, hard diskler konusunda hazırlanan bilirkişi raporları, aynı bilirkişinin daha sonra farklı bir rapor vermesi, yeniden yargılanma istekleri, vb. son zamanlarda olup bitenlere baktığımızda, bütün bunlar “bizim nasıl bir hukuk düzenimiz var?” ya da “bizim bir hukuk düzenimiz var mı?” sorularını aklımıza getiriyor. Bu soruları daha önce de, özellikle Pınar Selek’in yargılandığı dava nedeniyle üç kez beraat almasına karşın son yargılamada müebbet hapisle cezalandırıldığını duyduğumda sormuştum kendime, bu nasıl olabilir diye!
44 Burcu Metin – Doğu Toplumlarında Kadın Olmak
Doğu toplumlarında kadın ve erkek farklı bireyler olarak görülmektedir. Ne yazık ki erkeğe kadından daha fazla değer verilmektedir. Birçok kadın çalışma olanağı bulamazken, çalışan kadınlar da ancak erkek kazancının çok altında bir ücretle çalışmaktadırlar. Bunu Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerinden de açıkça görmekteyiz.
45 Rahime Henden – İlkyaz Yağmurları (Şiir)
46 M. Utku Şentürk – Rüzgarın Sürüklediği Şair: Füruğ Feruhzad
Oldukça sert ve soğuk bir karaktere sahip, asker bir babanın kızı olarak dünyaya gelen Füruğ, yetişmesinden gelen bu baskıyı yaşamı boyunca kendi iç dünyasında hissetti. Fakat babası tam anlamıyla bir şiir tutkunu da olduğu için, bu durum, Füruğ’un şairliği üzerinde olumlu bir etki yarattı.
49 Ferda Balkaya Çetin – Öteki Gecenin Şiiri/ne Epigraflar (Şiir)
50 Zeynep Yağmur – Anıları Hüzünle Beledim (Şiir)
51 Hakan Gügercinoğlu – Kaşıntı (Öykü)
Ayak bileğimde tatlı bir kaşıntı ama öyle böyle değil, bir kaşımaya başlasam, bir tabak sütlacı kaşıklar gibi tırnaklarımı etime daldırır, kemiğime varana kadar… işte yine içim titremeye başladı. Şimdi çorabımı çıkarsam, şu kalemin incecik ucunu derime batırıp kanatsam, sarı irinler aksa, dünyalar benim olur. Ama sürekli gözetleniyorum, karım, çocuğum nöbetleşe, başımda bekliyorlar.
Geceleri yatarken sakinleştirici veriyorlar.
54 Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi
8 Ocak Çarşamba
Siyasal erk laikliği budarken, yazdım. Şöyle dedim. Laikliği budarsanız, insanı dinsel ilkelere göre yaşamaya zorlarsanız, bu işin sonu gelmez. Her İslami küme, “İslamı biz temsil ediyoruz.” der.
İslam en çok kadın üstünde durur. Bir küme türbanı savunur, bir başka küme kadının gözü dışında kapanmasını ister. Kadının evden çıkmamasını isteyen kümeler de var.
Sen, içilmesin diye rakıya durmadan zam yaparsın, öbürü rakı içeni idam eder.